Annonce

Annonce

Mælkeproducent Mikkel Juhl Nielsen fra Karensminde og mælkeudvalgets formand Finn Tang stemmer

Bestyrelsen foreslår etablering af et repræsentantskab for at styrke tilknytningen mellem fagudvalg m.v., men det er ikke den eneste mulighed. Foto: Jakob Brandt

Sådan kan vi styrke ØL's fagudvalg

DEBAT: Der er behov for, at rummet for engagement, samtale og debat udvides, så fagudvalgene også fremover kan fungere som drifkraft og være på forkant med økologien. Derfor foreslår vi dannelse af Fagligt Forum i Økologisk Landsforening.

Af: Karin Stavnskær, personligt medlem og medlem af Svineudvalget i Økologisk Landsforening
Kristina G. Due, formand for Ulandsudvalget i Økologisk Landsforening

Den økologiske faglighed varetages idag af 10 fagudvalg, hvoraf de seks beskæftiger sig med det økologiske landbrug. Formændene afholder to årlige møder med repræsentanter fra bestyrelse og ledelse, og så er der et årligt Stormøde, hvortil samtlige udvalgsmedlemmer har adgang.

Bestyrelsen har udmeldt i 2021, at i 2022 strammes der op, så de faglige udvalg begrænses til at bestå af fem mdl., og to af de årlige møder skal holdes online. Betyder det en reduktion af fagudvalgenes betydning? Nej, siger bestyrelsen, men for en række udvalg betyder det, at færre personer involveres.

Den nye, større ramme for landbrugsprojekter i skikkelse af Innovationscenter for Økologisk Landbrug skaber imidlertid nye vilkår og nye udfordringer. Hertil kommer behovet for sammenhæng på tværs af fagligheder og ikke mindst involvering af unge landbrugere (inkl. regenerative iværksættere) mhp. næste generations øko-landbrug. 

Der er behov for, at rummet for engagement, samtale og debat udvides, så fagudvalgene også fremover kan fungere som drifkraft og være på forkant med økologien. Derfor foreslår vi dannelse af Fagligt Forum.

Hvad er udvalgenes Faglige Forum?

Det faglige forum er tænkt som en måde til at styrke forbindelsen og tværfagligheden dels mellem de forskellige fagudvalg og dels mellem fagudvalgene og foreningens forbrugere/personlige medlemmer.

Det sker ved at fastholde min. to årlige møder for udvalgsformænd m/k og afholde Fagligt Forum to gange om året: Forårets Faglige Forum har fokus på udveksling af indhold om kommissorier, samarbejde og sparring vedrørende aktuelle projekter og planlægning af indholdet i årets andet faglige forum. Efterårets Faglige Forum har karakter af event eller seminar, som er åbent for alle medlemmer i ØL.  

Fagligt Forum har status af kompentenceudvalg og består af alle udvalgsmedlemmer plus fem medlemmer af gruppen personlige medlemmer med formænd og næstformænd m/k som ansvarlige.  Og det er fagudvalgene selv, som er hovedaktører vedrørende de faglige temaer, der skal tages op både i relation til formandsmøder og årets Faglige Forum.

Bestyrelsen foreslår etablering af et repræsentantskab for at styrke tilknytningen mellem fagudvalg m.v., men det er ikke den eneste mulighed. ØL har i dag en demokratisk model, der i sin grundsubstans omfatter en række muligheder for at drive vores forening fremad. Et Fagligt Forum, hvor det er udvalgene sammen med et antal personlige medlemmer, som står i spidsen for den faglige udvikling af ØL, vil i høj grad styrke foreningens rygrad. 

Dette er et debatindlæg og ikke et udtryk for redaktionens holdning. Ønsker du at skrive et debatindlæg til Økologisk så send det til hhk@okologi.dk. Navn og profession skal oplyses. Vi forbeholder os retten til at redigere i rubrik, manchet og mellemrubrik samt at rette sproglige fejl.

Flere artikler fra samme sektion

Vi skal finde de gamle dyder frem igen

LEDER: Der er efterhånden en bred enighed i samfundet om, at vi skal spise en langt mere plantebaseret kost. Vi, der har været længe i gamet, kan jo huske tilbage på en barndom, hvor kødet var en luksusvare.

05-04-2024 4 minutter Leder,   Økologisk Landsforening

Æg skal ud af køledisken

POLITISK KLUMME: Økologisk Landsforening er ikke imod et kølekrav, hvis det er nødvendigt for fødevaresikkerheden, men omvendt vil vi gerne udfordre alle ressourcespild i vores fødevarekæde.

04-04-2024 5 minutter Klumme,   Politik,   Æg og fjerkræ,   Detailhandel

Heldigvis er diskussionen om fremtidens mad på skolen ved at komme op i gear

KLUMME: Selvom mange formentlig synes, at den danske madpakketradition er et stykke mindeværdigt dansk madkultur, skal vi måske bare vænne os til, at den gjorde det godt i mange år, men at den nu har nået sidste salgsdato?

04-04-2024 6 minutter Klumme,   Kostvaner